Гел лаковете, които стават все по-популярни заради издръжливостта им, носят своите

...
Гел лаковете, които стават все по-популярни заради издръжливостта им, носят своите
Коментари Харесай

Гел лакът: Ползите, вредите и UV лъчите

Гел лаковете, които стават все по-популярни заради издръжливостта им, носят своите опасности. 

Американската академия по дерматология излезе с обява, в която се обръща изключително внимание на изгодите, рисковете и на UV лампата, която се употребява при този маникюр. 

Опасни ли са UV лампите за маникюр?

" Няма елементарен отговор за въпроса за заплахата от ултравиолетовите лъчи в лампите с гел за нокти. Но не бих се тормозила прекомерно много за UV-излагането от тези лампи. Рискът от недоброкачествен рак, дължащ се на излагането на ноктите на лъчите от тези лампи, е извънредно невисок ", споделя кожният лекар доктор Крис Адигън.

Тя обаче акцентира, че ултравиолетовите лъчи представляват риск за всеки, тъй като лампите, употребявани при тези маникюри, отделят UVA лъчи. Въпреки че те не изгарят кожата като UVB лъчите, все отново проникват в нея. Така може да увредят ДНК-то и колагена, което може да докара до прибързано стареене на кожата.

Адигън споделя, че повтарящата се операция с UV лъчи може да има натрупващ се резултат, изключително при хора, които стартират да си вършат маникюри с гел лак в ранна възраст. " Дозата излъчване, която получаваме по време на маникюра е дребна, само че интензивна. С течение на времето тя може да повреди кожата ", изяснява тя.

Заради UV лампата този маникюр не е подобаващ и за хора, мощно чувствителни към ултравиолетова светлина. Тази сензитивност може да се усили поради генетични фактори, избрани медицински болести и използването на някои медикаменти и добавки.

Как може да се предпазим?

Различните лампи за сгъстяване са предопределени за разнообразни лакове, тъй че тези, които употребяват гел лак вкъщи, би трябвало да се придържат към подобаващите типове. Трябва деликатно да се следват всички указания, изключително във връзка с времето за сгъстяване.

Друг метод за предотвратяване е потреблението на ръкавици или слънцезащитен крем. " Препоръчвам да се поставят ръкавици без пръсти или предпазен фактор 50 при всяка операция. Клиентите би трябвало да са наясно, че отбраната на кремовете става по-малко ефикасна при всяко измиване на ръцете ", споделя доктор Адигън.

Слънцезащитните препарати могат да попречват приложението на гела, по тази причина не би трябвало да се поставят върху ноктите, защото те обезпечават лична UV отбрана.

" Ако сте загрижени за потреблението на ултравиолетовите лъчи или за здравето на ноктите си, говорете с кожен лекар, профилиран в здравето на ноктите ", поучава доктор Адигън.

Какви са изгодите?

Когато се ползва вярно, гел лакът няма да се обели бързо. Той обезпечава дълготрайността и здравината, без грижата за поддържането им. " Устойчивостта е най-хубавото преимущество на маникюра с гел. Освен това, никой различен няма блясъка на този вид лакове ", казва д-р Адигън.

Поради дългата си устойчивост и наситените си цветове, гел лакът може да е потребен при хората с повредени или обезцветени плочки.

" Ноктите са забележима част от ръцете ни. Проблемите, свързани с тях, могат да затрудняват работата и обществения за хората с проблеми с ноктите. За доста от тях гел лакът може да промени живота им ", прибавя доктор Адигън.

Какви са другите опасности?

Някои гел лакове съдържат канцерогенни съставки като дибутилфталат (dibutyl phthalate) и формалдехид (formaldehyde).

При погрешно подложен гел лак може да се стигне до увреждане на ноктите или обособяване на нокътната плочка от нокътното легло.

Слабите или нежни нокти може да не са в положение да устоят ацетона, употребен при процеса на премахване на гела.

" Ацетонът, който се употребява за унищожаване на гела, може да изсуши нокътя, само че пък потреблението на пили може да аргументи увреждане. Затова е значимо лакът да се нанася и отстранява вярно ", споделя Адигън.

Избутването на кожичките към ноктите също защищава от риска от зараза, който се появява при изрязването им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР